Jong Management

In gesprek met Jan Kees de Jager

Actualiteit

In april van dit jaar werd Jan Martijn Broekhof in Utrecht gekroond tot 'JM Ondernemer van het Jaar 2017'. Naast de titel won Jan Martijn ook een lunch meet & greet met KPN CFO Jan Kees de Jager. In juli was het zover en kreeg Jan Martijn de kans zijn vragen te stellen aan de oud-minister en tevens voormalig ondernemer. Met een kort verslag blikt Jan Martijn terug op die ontmoeting.

Eerder de stap naar het buitenland maken, beter schaalbaar worden en minder uurtje-factuurtje leveren
“Eerder de stap naar het buitenland maken, beter schaalbaar worden en minder uurtje-factuurtje leveren” was het antwoord van Jan Kees de Jager toen ik hem vroeg wat een belangrijke ondernemersles voor hem was. Inmiddels is het bedrijf dat hij met 2 anderen startte zo’n 450 werknemers groot en over de gehele wereld actief. Zelf is hij alleen nog als aandeelhouder betrokken. Toen hij staatssecretaris kon worden, moest hij namelijk binnen een uur beslissen of hij daarvoor zou gaan, of fulltime ondernemer zou blijven. Hij had z’n opvolging al goed geregeld, dus de keuze was snel gemaakt. Jan Kees maakte zich al langer druk over het ondernemersklimaat en het effect van de politiek daarop. Toen hij de mogelijkheid kreeg om de handschoen op te pakken, heeft hij die kans met beide handen aangegrepen. Inmiddels is hij CFO van KPN en geeft daarmee invulling aan een ambitie die hij had: bestuurder zijn van een beursgenoteerde onderneming.

Van terugkijken naar vooruitkijken
We raakten in gesprek over hoe je een organisatie als KPN stuurt. Is het überhaupt nog mogelijk om zo’n grote organisatie te sturen vanuit een raad van bestuur? Jan Kees vertelde dat dat heel goed te doen is, als je maar de juiste informatie hebt. Met “finance 2.0” heeft hij een proces in gang gezet dat het aantal kpi’s binnen KPN beperkt. Daarnaast zoekt hij daarbij steeds naar oorzaakgetallen. KPI’s die het gevolg zijn van iets anders zijn geen kpi. De kunst is om die factoren te vinden waar je echt op kunt bijsturen. Tot slot wordt er binnen KPN veel meer gekeken naar de voorspellende waarde van cijfers. Denk aan customer lifetime value en het positieve effect erop als een monteur in een keer goed oplevert. De bij de nieuwe werkwijze horende dashboards worden interactief ingezet, met z’n allen naar dezelfde rapportages op a4tjes kijken, is er niet meer bij…

Guardian360 een terechte winnaar?
Ik vertelde dat ik in 2015 begonnen ben met Guardian360. Guardian360 heeft een platform ontwikkeld dat netwerken en webapplicaties continu in de gaten houdt op informatiebeveiliging problemen. Onze software vindt zwakke wachtwoorden, kwetsbaarheden en andere problemen die door een kwaadwillende hacker kunnen worden misbruikt. Inmiddels bedienen we klanten in Nederland, maar ook (ver) daarbuiten. Omdat we software ontwikkelen die we op basis van abonnementen verkopen, ben je in staat om te groeien en een goede kasstroom te behouden. Jan Kees gaf toen aan dat hij gelooft dat een schaalbaar businessmodel met internationale ambitie grotere kans van slagen kan hebben. Guardian360 verkoopt exclusief via partners, daardoor leveren wij heel weinig diensten op basis van uurtje-factuurtje. Daarnaast wordt onze markt gezien als groeimarkt.

Ondernemer, politicus en nu bestuurder
Ook hebben we met elkaar gesproken over de verschillende rollen die Jan Kees de afgelopen jaren heeft gehad. Tijdens zijn periode als staatssecretaris heeft hij zijn ondernemerschap in kunnen brengen. Als staatssecretaris kun je veel gedaan krijgen, zolang je weet welke wegen je kunt bewandelen en niet te veel afwacht. Als minister heb je die vrijheid veel minder, maar ook toen heeft hij genoeg vrijheid ervaren om veranderingen door te kunnen voeren. Als politicus was het bij tijd en wijle harder werken dan als ondernemer of bestuurder: werkdagen van 20 uur waren eerder regel dan uitzondering.

Waarom een lunch als prijs?
Ik had een lunchafspraak met Jan Kees omdat hij die ter beschikking had gesteld voor de JM Ondernemer van het Jaar 2017. Hoewel Jan Kees zelf geen lid is geweest van JM heeft hij de vereniging altijd wel een warm hart toegedragen. Ondernemerschap moet gestimuleerd worden, hij heeft zijn eigen ondernemersverhaal op een aantal plekken in de vereniging mogen delen. Door het vele reizen voor KPN en de druk op zijn agenda heeft hij wat minder tijd gekregen, maar JM mag nog steeds een beroep doen op zijn tijd. Ik kijk terug op een leuke en ontspannen lunch, hopelijk doet Jan Kees dat ook!

In gesprek met Jan Kees de Jager

Ondernemer van het Jaar 2017 Jan Martijn Broekhof met KPN CFO en oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager